vineri, 27 noiembrie 2009

Decodificarea comportamentului copilului - partea a III-a [nevoile fizice]

Asa cum spuneam zilelele trecute, atunci cand prezenta unui copil nu mai este o placere, comportamentul acestuia ne spune ca acesta are o nevoie ce necesita atentia noastra. Aceste nevoi sunt fizice, emotionale sau legate de temepramentul sau.

Nevoile fizice - ii este copilului meu foame, este obosit, este suprastimulat, este substimulat, ii este frig, ii este cald, are probleme cu gingiile, il doare ceva, este bolnavior? Majoritatea parintilor se descurca destul de bine cu indeplinirea acestor nevoi dareste intotdeauna o idee buna sa urmariti acest palier inainte de toate. Cateodata am putea fi surprinsi sa aflam ca astfel exista astfel de nevoi deindeplinite si ca acestea perturba comportamentul copilului.

Spre exemplu, un baietel care nu a prezentat nici un fel de simptome organice (cu exceptia unor raceli comune din care si-a revenit foarte repede) a fost dus la o analiza de rutina. Este plin de energie si se dezvolta foarte bine intelectual. Mai mult, mananca foarte sanatos asa ca este de presupus ca rezultatele analizelor sa fie foarte bune.

Cu surprindere s-a constatat ca el nu absoarbe minerale in mod corespunzator si ca rata acestora in sange este foarte scazuta. Simptomele carentei de minerale includ neatentie, stari de frustrare si iritabilitate, posibil furie, agitatie. ... Iar el se pare ca le avea pe toate. Initial mamica sa a crezut ca aceste manifestari se datoreaza temperamentului si invatase sa se comporte gentil si ferm in aceste situatii insa ele nu se domolisera.

Au decis astfel catemporar sa ii administreze minerale pe cale orala pana la realizaea unui echilibru si sa analizeze cauza absorbtiei deficitare de minerale. Intr-o saptamana au constatat o diferenta foarte mare in scaderea nivelului agresivitatii sale. Uimitor!

Acest exemplu are rolul de a atrage atentia asupra cauzelor fiziologice ale comportamentului. Asadar, acordati atentia cuvenita si acestor nevoi!


cu drag,

Psihoterapeut Borza Raluca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu