sâmbătă, 5 decembrie 2009

Decodificarea comportamentului copilului - partea a IV-a [nevoile emotionale]

Atunci cand copii nu sunt o prezenta cu adevarat incantatoare, comportamentul lor ne spune ca acestia au o nevoie care necesita ajutorul nostru. Pentru a recapitula, aceste nevoi sunt Fizice, emotionale si legate de temperament.

Iata o lista partiala a nevoilor emotionale: dragoste neconditionata, atingere plina de iubire, afectiune, acceptare, conexiune, respectm sentimentul de a se simti in siguranta, infrumare, securitate, stabilitate, joc, stima de sine, sentimentul valorii propriei persoane, sentimentul aprecierii a ceea ce el reprezinta, prietenie, eliberarea emotionala de durere, putere (in sensul capacitatii de a controla la nivel minim ceea ce se intampla in viata sa), incredere, modele pozitive.

Exista doar doua motive pentru care copii ar putea avea nevoi emotionale neimplinite: primul motiv este ca proprii partini ar putea avea nevoi emotionale neimplinite iar al doilea reprezinta nealocarea de timp pentru a te conecta cu copilul.

Unul din primele indicatii ca un copil se simte emotional deconectat este ca incep sa nu mai fie cooperanti. Cand acest lucru se intampla, acesta nu trebuie considerat ca fiind un lucru bun sau rau, este doar un semn, ca un stegulet care este ridicat pentru a spune: "Copilul meu are nevoie de ceva sau Copilul meu are nevoie de ajutor". Asa ca ne putem intreba (sau il putem intreba chiar pe copil) ce indica acest comportament? Care este nevoia copilului meu?

Este un moment in care el isi dezvolta autonomia si are nevoie sa se simta puternic in viata sa? este lovit si are nevoie sa planga pentru a elibera furia? Are nevoie sa fie acceptat chiar daca a facut o alegere cu care nu sunt de acord? Are nevoie de un pic de relaxare dupa o zi obositoare? Are nevoie sa se joace jocuri ce includ afectiunea si atingerea?
Cand te afli chiar in acel moment, punand aceste intrebari, ceea ce cel mai important este ca punem acste intrebari si cautam cauza comportamentului decat sa oferim o pedeapsa. In acest demers este adesea vorba de intuitia mamei (sau a parintelui). Intuitia este cea care ofera raspunsuri. Ai incredere in tine si in abilitatea ta de a simti care este nevoia copilasului tau.

Pedeapsa nu rezolva niciodata problema nevoilor emotionale neimplinite. Daca un om flamand fura mancare, il pot pedepsi pentru nevoia sa de mancare? Nu, insa ma pot adresa acestei nevoi si il pot invata modalitati mai potrivite de a obtine mancare.

Priviti inca odata la lista nevoilor emotionale. Puteti chiar sa printati aceasta lista si sa o cititi zilnic. Puneti-va urmatoarele intrebari: Care este acel lucru pe care il pot face astazi pentru implinirea propriilor mele nevoi emotionale? Care este acel lucru pe care il pot face astazi pentru implinirea nevoilor emotionale ale copilului meu?

cu drag,

Psihoterapeut Borza Raluca


Un comentariu:

  1. Va rog sa definiti termenul stiintific: "prezenta cu adevarat incantatoare".
    Indivizii se caracterizeaza mai ales prin diversitate. Diversitatea acestora le confera anumite feluri de a percepe "prezenta cu adevarat incantatoare".
    Pentru un parinte poate insemna un lucru, pentru alt parinte cu totul altceva. Doar nu gandim lumea in termeni religiosi de alb/negru, bine/rau, etc.

    Totusi, psihologia pretinde a fi o stiinta.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere