duminică, 22 noiembrie 2009

Decodificarea comportamentului copilului - partea II

Asa cum am spus si in postarea anterioara, atunci cand nevoile copiilor sunt implinite si nimic nu ii face sa sufere, este o adevarata placere sa fi in prezenta lor. Atunci cand nu este o placere sa fii in prezenta lor, comportamentul pe care il au ne vorbeste despre o nevoie ce striga dupa ajutor. Asa ca ne putem intreba: Ce cauzeaza acest comportament? De ce anume are copilul meu nevoie? Exista trei tipuri mari de nevoi: fizice, emotionale si legate de temperament.

Nevoile fizice - Este copilul meu flamand, obosit, suprastimulat, ii este cald, ii este frig, are vreo durere, este bolnav...? Majoritatea dintre noi au o abilitate buna de a implini nevoile fizice ale copilului dar intotdeauna este o idee buna sa privim spre aceasta arie atunci cand ceva nu pare in regula. Cateodata am putea fi surprinsi sa aflam ca nevoile fizice neimplinite sunt determinantii unui comportament care nu ne este pe plac. 
 
Nevoile emotionale - Iata o lista partiala a acestora: iubire neconditionata, atingere iubitoare, afectiune, acceptare, conexiune, respect, indrumare, siguranta, securitate, stabilitate, joaca, stima de sine, sentiment de apartenenta, sentimentul de a avea valoare, prietenie, eliberare emotionala de durere, libertate, incredere, modele pozitive. Privind aceasta lista prin ochii unui parinte, poate parea coplesitor cu atat mai mult cu cat multe dintre acestea nu au fost implinite in timpul prorpiei noastre copilarii. Este o provocare dar este de asemeni si o oportunitate uriasa. Acesta este sansa noastra de dezvoltare personala si sansa noastra de a schimba lumea. Imaginati-va ce vom creaa ca societate atunci cand multi pasi spre maturitate vor fi facuti de pe o pozitie de implinire emotionala.


Nevoile legate de temperament - Unii copii au un temperament innascut ce le da tot timpul probeleme, creandu-le constant senzatia ca sunt inpericol sa se scufunde. Daca nevoile emotionale si fizice ale copilului sunt implinite si ceva in comportamentul sau este totusi in neregula sau daca intuitia voastra va spune ca ar fi ceva nu merge asa cum trebuie, ar putea fi datorita nevoilor legate de temperament. Exista numeroase modalitati in care acesti copilasi pot fi ajutati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu