joi, 20 august 2009

Starile modificate de constiinta, le dam un rol in piesa?

Un amestec violent de ganduri il impresura….. aceleasi si aceleasi reprosuri, observatii si incriminari. Se auzeau doar criticile si acuzele… iar restul discursului se derula intr-un film mut. Poftim! Cum sa nu te enervezi? Cum sa mai tolerezi asemenea purtare? Cum sa nu innebunesti?
    ……poate ca recunoasteti in aceste randuri un adolescent neinteles sau un sot care nu isi mai poate pleca ochii ori vecinul mereu revoltat…. Se sugereaza o stare, fireasca prin omenescul sau dar epuizanta ca experienta mult prea frecvent traita. Nervozitatea in cazul de fata,  precum si deziluzia, frica, neputinta, alaturi de multe altele reprezinta adevarati “demoni” energofagi de care omul incearca sa se vindece.
    Imaginati-va ca ati fi un inventator mare, precum Thomas Edison. Imaginati-va ca in loc sa va preocupe domeniul electricitatii spre exemplu sau cel al telefoniei, dumneavoastra sunteti un inventator preocupat de metode si tehnici de dezvoltare individuala. Cum ati solutiona depresia? Ce formula speciala ati putea gasi pentru iesirea dintr-un atac de panica? Ar fi un instrument comportamental sau unul mental? Cum anume ati incepe sa cautati astfel de solutii? Ce fel de gandire are trebui sa aveti?  In ce stare de constiinta va propuneti sa va aflati?
    Se pare ca Thomas Edison era unul dintre numerosii oameni de stiinta care utilizau starile modificate de constiinta–prin deprivare senzoriala- pentru a “pofti” diferitele variante de solutionare ale problemelor sa se reveleze.
    O metoda extrem de usoara prin care se pot obtine stari modificate de constiinta este procedura Ganzfeld in care participantul se expune unei stimulari senzoriale omogene si nestructurate prin acoperirea ochilor cu jumatatatile unei mingi de ping-pong anterior taiate astfel incat sa perceapa doar o lumina difuza. Pe urechi se aseaza o perechie de casti in care se aude un zgomot monoton. (spre exemplu zgomotul pe care il auzi la radio intre semnalele de unda ale posturile de radio….. foarte usor de replicat acasa, asa-i?
    Efectul Ganzfeld pare sa fi fost experimentat inca din perioada antica. Adeptii lui Pitagora traiau in pesteri intunecate pentru a primi intelepciune prin viziunile lor. De asemeni oamenii de stiinta care au ajuns la Polul Nord si care erau expusi numeroase zile doar peisajului arctic, au raportat stari modificate de constiinta.
In fapt, ceea ce se intampla este rezultatul amplificarii activitatii neuronale in cautarea stimularii senzoriale. Aceasta amplificare este interpretata de  cortexul vizual care da nastere diferitelor imagini.
    Aceasta metoda a fost folosita pentru obtinerea unor experiente extrasenzoriale, pentru stari de hipnoza/autohipnoza, pentru accesul rapid la o stare de meditatie, experiente de decorporalizare si vedere la distanta. …. De ce nu si pentru dezvoltarea personala?

Un comentariu:

  1. Foarte interesant.
    Mai ales pentru membrii simpatizanti ai tuturor betoanelor ... sa spunem din Bucuresti.
    Ar fi o metoda de scapare din metropola smogului si perturbatiilor ce ii izoleaza pe oameni de rezonanta Geei.
    Felicitari Raluca!

    RăspundețiȘtergere